Naujienos

Šalia "Naujamiesčio alėjos" Vilniaus miesto savivaldybė planuoja kurti naują, gyventojams patrauklią laisvalaikio zoną – Savanorių prospekto skverą. Tai yra teritorija ties Savanorių prospektu, greta Savanorių pr. 42, 36, 44, 48 pastatų.

„Birželio 1 dieną įvyko pirmas susitikimas su vietos bendruomene. Buvo pristatytas projektavimo procesas ir tai, kad visą birželį, kol architektai eskizuos sprendinius, gyventojai galės susisiekti ir teikti savo pageidavimus. Susitikimo metu bendruomenė pageidavo krepšinio aikštelės išsaugojimo ir atnaujinimo, tačiau tinklinio aikštelės nuspręsta atsisakyti. Renginyje taip pat dalyvavo ir silpnaregių bendruomenė, kuriai bus užtikrinti specialūs įspėjamieji ženklai. Skveras bus draugiškas visų amžių grupėms: mažiesiems, paaugliams, suaugusiems ir senjorams. Iki šios dienos gyventojai pateikė virš 20 skirtingų pasiūlymų dėl projektuojamo viešosios erdvės sutvarkymo. Vienas aktualiausių klausimų – jau esančios tarp daugiabučių žalumos išsaugojimas.
Ypatingas dėmesys skiriamas prieš kelis dešimtmečius gyventojų sodintam obelų sodui. Sodas bus išsaugotas, suteikiant daugiau privatumo tai erdvei, kaip atskyrimas daugiabučio nuo aktyvaus pėsčiųjų tranzito alėjoje. Sode siūloma numatyti ir lokalius suoliukus.
Dėl augmenijos sulaukėme ir originalaus pasiūlymo – sodinti pušis. Šioje dabartinio Savanorių prospekto dalyje prieš du šimtus metų augo pušynas, teritorija smėlinga, tad idėja svarstytina, be to žiemos metu tik spygliuočiai gali pridengti gan monotoniškus gretimų daugiabučių fasadus.
Kitas originalus pasiūlymas jau ateities projektams – dalį aklinų sovietinių daugiabučių fasadų sienų skirti gatvės menui arba kitaip žaismingai grafiškai apipavidalinti“, – situaciją komentavo architektas Maksimas Zacharovas.


Visą birželio mėnesį pasiūlymus dėl Savanorių prospekto skvero gyventojai gali teikti el. paštu: maksimas.zacharovas@gmail.com.