Naujienos

Visuomenėje vyraujantis požiūris į vieno ar dviejų kambarių butą keičiasi: tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus gyventojai vis dažniau renkasi mažesnio ploto butus ne tik dėl patrauklesnių įsigijimo sąlygų, bet ir dėl galimybės gyventi arčiau miesto centro, teigia nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „PPI Group” direktorius Dominykas Jasilionis.

„Swedbank“ skaičiuojamas būsto įperkamumo indeksas parodė, kad standartinį 55 kvadratinių metrų butą gali įpirkti šeima, kurios pajamos siekia pusantro vidutinio atlyginimo. Tai yra apytiksliai 966,75 eur „į rankas“. Šiuo metu vidutinė kvadratinio metro kaina Vilniuje siekia 1516 eurų, tad vidutiniškai 55 kv.m. butas kainuoja apie 83.380 eur, priklausomai nuo rajono ir projekto. Tuo tarpu norint gyventi arčiau miesto centro reikia plačiau atverti pinigines. D. Jasilionis išskiria 4 tendencijas, kurios atspindi šiandieninę būsto įsigijimo situaciją rinkoje.

1.            Būstas nebėra pirkinys visam gyvenimui

D. Jasilionis pastebi, kad jei seniau gyventojams buto įsigijimas buvo suprantamas kaip pirkinys visam gyvenimui, tai šiandien tendencijos smarkiai keičiasi: didėjant pajamoms, mobilumui, dažnėja ir būsto keitimas. Jis tampa nebe vienkartiniu viso gyvenimo pirkiniu.

 „Pastebime, kad būstas atspindi šiandieninio žmogaus gyvenimo ciklus. Jaunesni, šeimą kuriantys gyventojai, renkasi 1-2 kambarių butus, po keleto metų dažniausiai ieškoma daugiau erdvės, todėl įprastai patraukliais tampa 3-4 kambarių butai. Tiesa, vyresnio amžiaus šeimai, kuomet vaikai užaugę, atsiranda poreikis kraustytis į mažesnio ploto butą, todėl 1-2 kambarių butai vėl tampa aktualūs ir paklausūs“, – sako D. Jasilionis.

2.            Nuosavas butas kainuoja pigiau

Pasak „PPI Group“ direktoriaus, neretai palyginus buto nuomos ir vieno ar dviejų kambario buto įmokos bankui kainas pasirodo, kad pastarasis variantas yra kur kas finansiškai patrauklesnis. „Pavyzdžiui, vieno ar dviejų kambarių butas per mėnesį gali kainuoti apie 300 eur/mėn, priklausomai nuo rajono, tuo tarpu nuomos kainos Vilniuje gali svyruoti nuo 250 iki 450 eur/mėn. Reikia nepamiršti, kad šiuo atveju, už tą pačią ar net mažesnę sumą po 15 metų ar net greičiau Jūs turėsite nuosavą būstą“, – teigia D. Jasilionis.

Vadovas pastebi, kad naujos statybos butų išlaikymo kaštai yra kur kas mažesni nei senos, todėl jie yra patrauklesnis mažesnes pajamas uždirbančių pirkėjų pasirinkimas.

3.            1 ar 2 kambarių – nėra didelės reikšmės

Anot D. Jasilionio, šiandien gyventojai nebepastebi didelio skirtumo tarp vieno ar dviejų kambarių butų: „Vieni pirkėjai linkę rinktis didesnio ploto, bet vieno kambario butą, tuo tarpu kitiems priimtiniau kai svetainės ir miegamojo zonos atskirtos. Pastebime, kad jaunesni pirkėjai ypač vertina funkcionalumą: jie yra linkę rinktis vieno kambario butus ir užpildyti juos moderniais, daugiafunkciniais, tačiau talpiais baldais, tokiais kaip sofa-lova ir panašiai. Šiuo metu rinkoje galima rasti ir 29-40 kv.m. dviejų kambarių butus, turinčius atskiras erdves. Šie būstai yra ypač populiarūs tarp pirkėjų“ – teigia D. Jasilionis.

4.            Butai arčiau centro tampa įperkami

Įmonės vadovas teigia, kad rinkoje vyrauja nusistovėjęs mitas, jog butai arčiau centro – neįperkami. Anot jo, prieš keletą metų situacija galbūt ir buvo tokia, tačiau šiandien ji gerokai pasikeitusi: 1 ar 2 kambarių butą naujos statybos name, netoli centro, galima įsigyti ir už 50-70 tūkst. eurų.

„Ne paslaptis, kad mažesnio ploto butai yra pigesni, todėl už prieinamą kainą galima įsikurti ir visai netoli miesto centro. Pavyzdžiui vystomas projektas „Naujamiesčio alėja“ pirkėjų labiausiai vertinamas už kainos ir kokybės santykį: rinkai pasiūlėme nemažai 1-2 kambarių butų, kurie pasirodė patrauklūs ne tik jaunesniems gyventojams, bet ir vyresniems, norintiems geros kainos ir vietos mieste“, – sako D. Jasilionis.

2017 m. „PPI Group“ pateko tarp top 10 didžiausių NT vystytojų Lietuvoje ir viso pardavė 174 naujos statybos butus.